čtvrtek 26. ledna 2017

Jak psát | Jak dostat nápad na nový příběh?

To je od sebe sice hezké, Vero, že se snažíš druhým poradit, jak psát, ale co kdybys ty sama konečně napsala aspoň část u svých příběhů, hmm?

 Chcete začít psát, ale nevíte o čem? Zasekli jste se v příběhu na mrtvém bodě nebo jej jen chcete obohatit o nové zápletky? Jak už jsem se zmiňovala v předchozím článku na podobné téma, jediné, co potřebujete, je nápad, ale kde ho vzít?

Nápady jsou spolu s časem a chutí do psaní pro každého spisovatele nejvíc nevyzpytatelnou součástí tvůrčího procesu - Když je nejvíc potřebujete, najednou se stanou nedostatkovým zbožím. Nehledě na to, že se dříve nebo později stanete obětí, jak bych to nazvala já, tzv. Začarovaného trojúhelníku

"Když jsou čas a nápady, není chuť psát"
"Když je chuť psát a nápady, není čas"
"Když je čas a chuť psát, nejsou nápady"
 

 Čas je relativní pojem a záleží jen na vás, jak si ho uděláte a chuť do psaní (nebo spíše schopnost překonat svoji lenost, protože ta z 90% zapřičiní, že se vám do psaní jednoduše nechce) se dá určitými způsoby také navodit, nebo se nad vámi po dvouhodinovém civění na prázdnou wordovskou stránku smiluje a přijde sama, ale když chybí nápad, není v podstatě co řešit a můžete vesele lenivět dál

Nápady přicházejí a odcházejí a i v té největší krizi existují způsoby, jak donutit vaši (pravděpodobně stávkující) představivost, aby s vámi konečně zase začala spolupracovat.

Pro začátek mám pro vás ale hned několik věcí, se kterými je třeba počítat: 


Je více než jasné, že po X století existence literatury je téměř nemožné přijít s něčím novým, takže se smiřte s tím, že veškeré dobré nápady už dávno sepsal někdo před vámi.

  • Chtěli byste psát o planetě, kterou ovládli lidé, drancují ji a původní obyvatelé se staví na odpor?
-> kopírujete Avatar!

Přestože ve vašem příběhu mají domorodci normální barvu pleti a neměří dva a půl metru minimálně

  • Nebo snad o hrdinovu, který má božské předky?
-> kopírujete Percyho Jacskona!

I když má váš příběh od Antiky asi tak daleko, jako měl ještě před nedávnem Leonardo DiCaprio k Oscarovi

  • Nebo do třetice - O dítěti, které v sobě jednoho dne objeví magické schopnosti a je posláno na Akademii, kde se je má naučit ovládat?
-> kopírujete Harryho Pottera!

Protože taková je dneska realita  - Jakmile se nápad na váš příběh jen nepatrnou součástí kryje se známým dílem někoho jiného, budete jeho přivrženci doslova sežráni zaživa, protože za kopírování se dnes považuje téměř naprosto všechno.

Druhá věc - Když už se vám podaří přesvědčit fantazii, aby po XY nápadech, ve kterých vykrádáte minimálně polovinu známých či neznámých děl, zplodila něco originálního, pravděpodobně dříve nebo později zjistíte, že jste vymysleli totální sračku, která nebude stát za to, abyste ji vůbec začali psát

A třetí, poslední a možná nejdůležitější věc - Jakmile po všech strastech vymyslíte naprosto jedinečný a kulervoucí příběh, který za celou historii literatury nemá obdoby a posadí každého čtenáře na prdel (což už je samo o sobě dost nepravděpodobné)...patrně ho zapomenete dřív, než si tu myšlenku stihnete zapsat a když už si ji zapíšete, zapomenete kam nebo ten papírek s poznámkami ztratíte úplně. True Story



Tak, teď jsem vás dostatečně namotivovala a můžeme přikročit k samotnému získávání nápadu  


Rozšiřte si obzory!

Nápady nepřijdou jen tak samy od sebe, když budete sedět doma, koukat do zdi a litovat se, že nemůžete vymyslet vůbec nic. Namísto toho je potřeba otevřít se světu a věnovat pozornost věcem a lidem okolo sebe. Jestli ale patříte je skupině naprostým ignorantům bez sebemenšího zájmu naprosto o cokoliv, tak se předem smiřte s tím, že se nápady nebudou zajímat o vás.

Čím se dají obzory rozšířit?

  • Běžte ven

Sezením doma dostanete tak akorát nápad jít se najít, zkontrolovat váš blog, jestli náhodou někdo něco neokomentoval, i přesto, že jste to v posledních deseti minutách udělali přinejmenším dvacetkrát, zajít si na záchod, natáhnout se do postele a po probuzení zkontrolovat blog po jednaadvacáte...

Důležité je ale si uvědomit, že venku neuvidíte epický a nervy-drásající soubor hrdiny s drakem, který vás hned nakopne k tvorbě již zmíněného úžasného a nepřekonatelného bestovního celeru (aby náhodou někdo nebyl překvapený), ten souboj si musíte ve své hlavě představit sami, ale krátká procházka vám k tomu může poskytnout potřebný impulz.

  • Cestujte

Druhá možnost, která s tou první bezprostředně souvisí a nedokáže existovat samostatně. Nemusíte šetřit miliony, abyste se podívali do světoznámých destinací, ani jezdit desetitisíce kilometrů od domova, tu nejlepší inspiraci naberete stejně mimo místa, kde se to hemží turisty. Ani ten sebemenší obrázek zmrzlých hor vás nenabije inspirací jako když je máte přímo před očima!

Pokud už se dostanete do podobné situace, tak 

  • Foťte, foťte, foťte!

Ať si ten okamžik můžete přivést s sebou domů a čerpat z něj ještě dlouho po jeho zachycení, protože při cestování po horách obyčejně nemáme moc času k tomu psát (A když ano, tak s sebou zrovna nemáme nic na psaní).

To však neznamená, že v přesvědčení, že ze všeho, co se vám dostane pod objektiv, může být naprosto skvělý, fenomenální a inspirace-plný snímek, budete fotit každou blbost. Takhle prosímvás ne!

  • Objevujte internet

Upřímně, není v moci žádného spisovatele (už po finanční a časové stránce), aby osobně navštívil všechna dechberoucí místa na světě (i mimo něj), a právě proto bůh stvořil Internet. Procházejte fotografie, které před vámi pořídil již někdo jiný nebo nahlédněte pod pokličku koncept artu a budete sami překvapení, jak málo stačí k tomu, aby se fantazie rozjela z nuly na plné obrátky!

Prohledávání internetu ještě umocní svůj efekt, když u toho budete

  • Poslouchat hudbu

Ještě předtím, než ve zběsilé touze za inspirací zapnete YouTube si ujasníme jednu věc- Justin Bieber, One Erection a podobné sračky nejsou hudba...ale rakovina a při jejich poslouchání se s největší pravděpodobností rozšíří i na vaše dílo. Takže pokud chcete vytvořit epické dílo, hledejte si k tomu odpovídající hudební podklad.

  • Pusťte si film, přečtěte si knihu

Budu hádat, jste příliš líní splnit předchozí body seznamu (nebo alespoň ty první dva) a hledáte pohodlnější alternativu? Nic vás nenamotivuje k sepsání vlastního díla tak jako dobrý příběh někoho jiného! (Nesmíte přitom však propadnout hluboké depresi z toho, že vy nikdy nic tak skvělého nevymyslíte, což se bohužel stává naprosto běžně)

Budeme ale předpokládat, že patříte do té šťastné menšiny. V tom případě se prosímvás snažte autorovi poděkovat jinak, než že celý jeho příběh kompletně vykradete, protože v okamžiku, kdy jste uchvácení filmem, kde Darth Vader kosí jednoho rytíře Jedi za druhým, patrně vaše první myšlenky na knihu budou nést podobný námět. Své o tom ví zejména začínající spisovatelé.

/* Žejo Vero, vůbec tvoje úplně první verze Ordine Draconis nevykrádá z jedné poloviny Eragona a z té druhé Návrat Krále. */

  • Zkoušejte nové věci

Kdo nic nezkusí, nic nezažije. Jistě, jen málokdy se dostanete k tomu, abyste byli součástí něčeho, co vás nakopne způsobem, že se dva dny nebudete schopní odtrhnout od wordu a klávesnice, ale ono stačí občas jen to lehké nakopnutí: Jedna zajímavá letní brigáda (Nechuť způsobená 12ti hodinovým sezením na pokladně v Albertu může udělat opravdu hodně), vyzkoušení nového sportu nebo jen ten pocit, kdy sedíte v noci na louce u ohně a sledujete krajinu osvětlovanou rudými plameny. Právě v těchto chvílích se šance na potenciální nápad zvyšuje z nuly na 100%, protože jak se říká, "ty nejlepší příběhy píše sám život," z něhož také můžeme nevyčerpatelně získávat inspiraci.

Pár slov na konec


Co říci závěrem? Snad jen popřát, aby nikdy nenastala ta chvíle, kdy budete zkoušet jednotlivý bod za bodem v zoufalé snaze vyplodit ze sebe myšlenku, která by byla hodna proměny ve veledílo, ale že budou takové myšlenky přicházet samy (I když...po třetím námětu na prvotřídní román budete jen naštvaní sami na sebe, že to všechno nestíháte psát...)

6 komentářů:

  1. Střídavě se směju, bavím, a taky pláču, protože momentálně jsem spadla do "vzácné fáze vysokoškoláka" - je čas psát, je chuť psát, ale kua do prčic po x letech nevím, jak! :D a co :D
    Hej, naprosto ti rozumím s tím vykrádáním :D Eragon a Návrat krále jsou ale super knížky!!! :D
    Ono je to těžký, vykrádá se fakt úplně všechno... a třeba i velikán Tolkien prý čerpal při psaní LOTRa ze starých bájí, a podobně :)
    :D No, děkuji za článek :) ráda jsem si ho přečetla. Přeji krásný večer a užij si nadcházející víkend ;) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A víš, že já jsem na tom úplně stejně? I přes to, že nemám ani polovinu přečtench knížek k maturitě, zpracovené otázky a za týden dělám přijímačky na vysokou, se moje chuť psát každým dnem zvyšuje a s mým již zmíněným úspěšným ignorování všech povinností, co mě letos čekají by byl i ten čas, ale jakmile otevřu wordovskou stránku mám najednou pocit, jako bych nebyla schopná dát dvě slova k sobě, což mě celkem štve, ale nedá se s tím udělat nic jiného, než že přežiju těch pár dnů (týdnů, měsíů, let), než se mi podaří do toho zase dostat a tobě přeji to samé :) (pokud možno v rámci těch dní :D)
      Jsou! Eragona a celou tu sérii doslov zbožňuji Pán prstenů na tom není jinak. Doufám, že to v tom příběhu nebude moc poznat, protože jsem se snažila to vykrádání..odstranit jak jen je to možné, ale beztak se i přes to najde někdo, kdo na to minimálně jednou upozorní :D

      A vedle Tolkiena i dlší velikán George Martin se svojí Hrou o Trůny (uhm...válka růží...uhm :D), ale nemůžeme to ani jednomu vyčítat, oba stvořili úžasná díla a když by se tohle považovalo za vykrádání, tak už vážně nevím, odkud by se dala čerpat inspirace

      Vymazat
  2. Skoro jsem na ten článek umřela, moje milá :D Mám moc ráda lidi, kteří používají gify, oni dokážou tak dokonale vyjádřit emoce. Smajlíci jsou děsně omezení, gify zachraňují situace! :D
    Článek skvělý, myslím, že všechny rady jsi hezky vystihla, určitě to padne na úrodnou půdu a někomu pomůže! Navíc, ty tvoje hlody do toho :DDD Až s tímhle článkem jsem si uvědomila, že vlastně vykrádám Avatara, i když jsem ho ani neviděla :'D alespoň už budu vědět, kdyby přišel nějaký hejt, o čem Avatar je.
    ...zjiste, že jste vymysleli totální sračku... Ty se s tím vůbec, ale vůbec neplácáš a to je na tom to nejlepší! :D
    Moc se těším, až světlo světa spatří Prolog, první kapitola nebo jak to nazveš! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Umřela? to abyh podobnou blbost už nikdy víc nenapsala :D

      Gify jsou super! Kdysi ještě na blogu mě jejich používním ucvátila jedna holčina, co dělala převážně recenze na knížky (kdo ví, kde je jí dneska konec :/ ) a ta vždycky, ale vždycky vybrala takový, který, jak jsi to napsala teď ty, danou situaci dokázal tak neskutečně dobře vystihnout, že to snad ani není možný! :D Nevím ale proč jsem s tím začala až teď, ale hodlám v tom pokračovat (zvlášť, když se tu našel někdo, komu se to líbí)

      Děkuju hrozně, hrozně moc, doufám, že se někdo takový najde :)

      Víš že já jsem už při psaní toho článku tak nějak tušila, že na to budeš nazážet? :D Ale když to tak vezmeš, tak Volání Svobody a Avatar vůbec nemůžeš srovnávat, protože každý je úplně o něčem jiném :D (i když se to podle mého popisu možná zdá být jinak)

      Děkuji ještě jednou! :D Původně to měla být celkem seriózní rubrika a starém blogu se to tak víceméně drželo, jenže pak..no, ti přijde, že to kolikrát nejde líp vystihnout, než když to podáš "na plnou hubu," jak se říká :D

      PS: Prolog už mám, ale schovávám si ho na horší časy, protože jsem s první kapitolou zatím moc (řekněme vůbec) nepohnula. :D (klasicky)

      Vymazat
    2. No, říkám - já ten film neviděla, ale tvůj popis na to prostě padl tak přesně, že to nešlo nezmínit :D Ale hustý, že sis na to vzpomněla, čučím jak puk! :D

      PS: Prosím, neříkej mi, že ty 'horší časy' jsou odplata za ty fotky. A už vůbec mi neříkej, že máš napsaný prolog omg a tady pořád nic! :D Och, je to horší to vědět, že Prolog máš, než kdybys říkala, že ne. Takhle sem budu chodit každou hodinu a zkoumat, co přibude :3 D:

      Vymazat
    3. Možnááá :D *tváří se nejvíc nevinně jak jen to jde*
      No dobře, tak já to teda zítra zveřejním, ale musím tě varovat, že první kapitola pořád není ani zdaleka ve stavu, kdy by se dala vypustit do světa, takže to čekání na pokračování pak bude o to delší :D ale whatever

      Vymazat